Belgische Eredivisie 2008-03-16 - White Caps Turnhout - HYC Herentals 6-7 - Finale Play Offs, Wedstrijd 2

De eerste periode is een evenwichtig geheel. De stand na twintig minuten is 2-2. Andreas Hallberg opende de score na 10.15. HYC repliceerde op de powerplay middels Bjorn Nuyts een minuut of twee later. Meteen daarna gevolgd oor een voltreffer van Vincent Morgan. Nick Pomponio zorgde met een powerplay goal na 16.37 voor de 2-2 gelijkmaker. Turnhout had toen twee man meer op het ijs staan. Op 20.00 een straf tegen Michal Vlna.

In de tweede periode, tijdens de powerplay, geeft Bjorn Nuyts voor op Mike Barrett, die mis schiet. Aangespeeld op de blauwe lijn verspeelt Bjorn Nuyts de puck. Hij kan slechts op onreglementaire wijze White Caps aanvaller Nick Pomponio stoppen (holding). Nadat het spel is stilgelegd is er een stickincident van Bjorn Nuyts op Pomponio, waarop scheidsrechter Bjorn Nuyts bestraft met een major penalty en hij mag gaan douchen. In vlot tempo volgen de powerplay doelpunten lekaar dan op. Na 22.30 markeert Peter Bartek de 3-2. 61 seconden later werkt Patrick Callaert de Turnhouter Francesco de Masi onzacht tegen de boarding, waarbij de kleine aanvaller zijn helm verliest en een lichte hoofdwond oploopt. Drie HYC' ers, te weten Jens Engelen, Marek Ziarny en Mike Barrett, staan dan tegenover vijf withelmen, zijnde Carl Michaelson, Francesco de Masi, Peter Bartek, Andreas Hallberg en Nick Pomponio. Maar voordat de drie van HYC het moeten zien te klaren is er eerst een door Herentals aangevraagde time out. Carl Michaelson kan vrij inschaatsen op het doel, maar besluit niet te schieten. Doelman Ben Morgan van HYC wordt constant gescreend door twee White Caps aanvallers. Een schot vanaf de blauwe lijn van Peter Bartek treft dan doel, 4-2 na 24.15. Nog in diezelfde minuut is ook Michal Vlna vanaf de blauwe lijn succesvol, 5-2 na 24.52. Waarop HYC doelman Ben Morgan als door een wesp gestoken zijn kooi richting bank verlaat. Kevin van Looveren neemt zijn plaats in. En Kevin krijgt meteen kans om zich te onderscheiden door schoten van Peter Bartek en Carl Michaelson te pareren. Kort na elkaar moeten Andreas Hallberg en Michal Vlna naar de strafbank. Vincent Morgan passt naar de bij de verre goalpost geposteerde Marek Ziarny, die intikt voor 5-3 (28.44). Dan is Dusan Charvat de pisang. Vanaf 30.25 moet hij boeten voor hooking. Via het ijzer mikt Ben Vercammen raak. En op 31.27 is de achterstand van HYC geslonken tot 5-4. En HYC blijft het spel domineren. Dusan Charvat probeert dan nog wat namens Turnhout. Maar de vanghandschoen van Kevin van Looveren is een sta in de weg. De laatste schermutselingen is eerst een niet succesvolle wrap around van Vincent Morgan en daarna een inzet van Marek Ziarny, die net naast gaat.

Voor dat het slotdeel begint schalt uit de luidsprekers het Nederlandse volkslied, het Wilhelmus. Geste voor de White Caps doelvrouw Judith van Noten? In het recente verleden speelden wel vier tot vijf Nederlanders tegelijk in White Caps 1, maar ik kan me niet herinneren dat dat gepaard ging met het ten gehore brengen van het Nederlandse volkslied. De periode begint met een gelijktijdige straf op 40.00 tegen Francesco de Masi (Turnhout) en Malik Boualem (Herentals). Weer probeert HYC het spel te dicteren. Maar Marek Ziarny en Jimo King missen het doel. Aan de andere kant moet HYC deksels oppassen voor breaks van Turnhout. Tot tweemaal toe moet Kevin van Looveren eraan te pas komen om Peter Bartek te stoppen. Op 43.05 een straf tegen Nick Pomponio van Turnhout. De vanghandschoen van Jochem van de Heyning is een sta in de weg op een schot van HYC verdediger Mike Barrett. Op 44.35 moet ook Andreas Hallberg naar de strafbank (hooking). Een daverend schot van de blauwe lijn betekent de 5-5 na 44.45. Bij vijf tegen vijf wordt Tom Peeters ruw gestopt in het aanvalsvak. Jimo King neemt gewiekst de puck over, maakt een schijnbeweging naar links en laat de puck rechts in het doel terechtkomen, 5-6 na 47.27. Ward Szarzynski krijgt een kans, maar kan het net niet vinden. Dan wederom een straf tegen Turnhout. Michal Vlna is op 54.06 het haasje (holding). Marek Ziarny speelt Jimo King aan. Van links achter het doel schaatst hij de slot in en omspeelt de keeper, zonder dat een White Caps verdediger ingrijpt, 5-7 na 55.02. In de tegenaanval scoort Nick Pomponio uit een scrimmage, 6-7 na 55.44. Dan krijgen de tot dan toe de match redelijk in de hand hebbende Herentalsenaren het toch een beetje benauwd. Meerdere malen moet worden teruggegrepen op een icing. HYC vertraagd de match dan, maar wel op een geoorloofde wijze. Turnhout stormt aan. Een daverend schot van Peter Bartek gaat over. En met nog drie seconden te gaan schiet diezelfde Peter Bartek vertwijfeld vanuit zijn eigen verdedigingsvak op doel. Het blijft bij 6-7 en de stand is gelijk in de series, 1-1.

FOTO'S

Terug