Belgische Eredivisie 2008-03-22 - HYC Herentals - White Caps Turnhout 6-2 - Finale Play Offs, Wedstrijd 5

De vijfde wedstrijd in de Play Off Finale IJshockey Kampionschap van België. De stand was drie tegen een in het voordeel van Turnhout. En bij winst zou Turnhout zich kampioen kunnen noemen. Uiteraard was KBIJF voorzitter Chris Clement present. Hij had de beker in zijn auto gelegd. Maar eerst was er natuurlijk de match zelf. Bij HYC was Kevin van Looveren de startende doelman.

In de eerste periode meteen na 1.15 al een straf tegen Turnhout. Christoph de Ridder moest boeten wegens kneeing. Een aanval van HYC. Het eerste schot op doel. En Vincent Morgan ziet zijn inzet via de legguard van White Caps doelman Jochem van de Heyning in het kooitje belanden 1-0 na 1.32. Een hele mooie opsteker voor de thuisploeg. Maar een straf tegen Mike Barrett breekt het aanvalselan van HYC. Turnhout als immmer zeer gevaarlijk op de powerplay ziet een inzet van Andreas Hallberg net naast gaan. Een daverend schot van Dusan Charvat verdwijnt in de vanghandschoen van Kevin van Looveren. HYC herneemt het initiatief. Een tweede kansrijke inzet van HYC. Maar via de blocker van Jochem komt de puck via een grote boog naast en achter het doel terecht. En dan iets wat je tegenwoordig bijna niet meer ziet in het ijshockey: Een bodycheck. Op rechts stoomt Andreas Hallberg op het aanvalsvak in. Dan opeens duikt Mike Barrett voor hem op en deelt die bodycheck uit. De aanval is meteen gestopt. HYC blijft aandringen, maar eerst schiet Vincent Morgan nog de keeper aan. Bjorn Nuyts geeft voor op de snel de slot inschaatsende Jimo King. Met de backhandkant van zijn stick deflecteert hij de puck in het net, 2-0 na 18.46. Ook Ben Vercammen verdiende een assist op deze goal. Bij de volgende aanval geeft Vincent Morgan voor vanuit de hoek van de baan op een instormende Mike Barrett. En die mikt ook raak (19.19). De stand na twintig minuten is 3-0.

In de tweede periode vuurt Michal Vlna het eerste schot op doel af. En tot ieders verbazing verdwijnt de puck in het net. En het is 3-1 na 21.20. Vele straffen volgen daarna. Onder andere een elbowing straf tegen Patrick Callaert. Hij werkte Andreas Hallberg bijna over de boarding heen. Dat lukte niet helemaal. Maar een achter het net staande toeschouwer werd wel door deze actie over een achter hem staand muurtje heen gekegeld. Zonder schadelijke gevolgen zo te zien. En uit het niets is daar een tweede doelpunt van de White Caps. Francesco de Masi speelt vanuit de hoek de in de slot gepsoteerde Sjef Szarzysnki aan. Die prompt intikt, 3-2 na 31.43. En zo komt Turnhout terug in de match. Eigenlijk zonder dat de krachtsverhoudingen (HYC sterker dan White Caps) zijn veranderd. Maar er komt toch iets meer leven in de Turnhoutse ploeg. Maar bij een drie op een aanval, waarbij Nick Pomponio voorgaf op Ward Szarzynski is doelman Van Looveren eindstation.

Het slotdeel is nauwelijks gestart of Mike Barrett scoort voor de tweede maal. Zijn slapshot van de blauwe lijn is goed voor 4-2 (40.40). Meteen daarna scoort Rob Goris van half achter het doel komend in de korte hoek. Maar de scheidsrechters kennen de treffer niet toe. Turnhout verdediger probeert shorthanded de match nog te doen kantelen met een solo van eind tot eind, maar hij schiet naast. En opnieuw wordt een doelpunt van HYC afgekeurd. Het thuispubliek roert zich. Dan scoort Vincent Morgan, maar ook zijn doelpunt wordt niet geldig verklaard. Als op 51.04 Marek Ziarny het net doet bollen telt ie wel, 5-2. Dan bij een anaval van HYC fluit een van de scheidsrechters af voor ene overtreding. Een aantal seconden later geeft de andere scheidsrechter aan de andere kant een doelpunt voor HYC aan. Voor een vierde maal wordt een HYC doelpunt geannuleerd. Er onstaan hevige discussies op het ijs. Dan gooit iemand een vuilnisbak op de baan. En opeens verdwijnen de vier arbiters (de wedstrijd werd met twee hoofdscheidsrechters gespeeld) van het ijs. Gevolgd door de Turnhoutse ploeg. Minuten later een mededeling van de official scorer: "De wedstrijd zal worden herval als de supporters zich kunne gedragen. En iedereen moet weg uit de hoek onder de klok." Dat was de plek vanwaar de vuilnisbak op het ijs was gegooid. De wedstrijd zelf wordt vrij rustig uitgespeeld. Maar achter mij winden een aantal HYC aanhangers zich op over de arbiters. Hetgeen zij willen dat ik dat letterlijk noteer. "Ik kan niet zo snel schrijven als u praat": is mijn antwoord. Waarna de vraag wordt gesteld: "Komt u uit Nederland." Na antwoord mijnerzijds is de respons: "Dit kan alleen in België." Dat zal ik opschrijven is mijn respons. Op het ijs is het dan Rob Goris, die op aangeven van Vincent Morgan, zijn doelpuntje meepikt en HYC een 6-2 overwinning. bezorgd.

Een welverdiende overwinning voor een beter HYC. Daarmee komt de stand in de serie op 3-2 ten faveure van Turnhout. Na afloop van de match wijst HYC-coach Bill Morgan nog eens op het ontbreken van aanvalsleider Mitch Strang met een schouderblessure.

FOTO'S volgen

Terug