Belgische Eredivisie Bekerfinale 2009-01-03 - White Caps Turnhout - HYC Herentals 4-3

  White Caps Turnhout     HYC Herentals
Pos. Nr. Naam   Nr. Naam
G 41 Peter Vetri   32 Kevin van Looveren
G 31 Jochem van de Heyning   37 Ben Morgan
D 13 Jimo King   13 Nils Vroemans
D 19 Dieter Lommelen   9 Jens Engelen
D 9 Peter Bartek (A)   6 Jim Kehoe
D 27 Robin Frykdalen   2 Bjorn Valckx
D   14 Jef Swinnen
D   74 Koen Hermans
F 16 Ward Szarzysnki (C)   28 Rob Goris (C)
F 19 Sjef Szarzynski (A)   12 Laurent Andries
F 4 Sammy Schraepen   10 Ben Vercammen
F 21 Francesco de Masi   71 Ben Torremans
F 7 Wesley Nagels   33 Malik Boualem
F 20 Marek Ziarny   7 Vincent Morgan
F 71 Maros Bartek   4 Bjorn Nuyts
F 22 Jonas Westerlund   19 Dries Leirs
F 77 Thomas Vekemans   15 Joep Vercammen
F 54 Tom van Eyck   18 Nick van Orshaegen
F 33 Robbie de Wit   16 Mike Wehrstedt
F       11 Craig Foster

Bij Turnhout stonden Christoph de Ridder en de voor de tweede maal fors geblesseerde Bjorn Seuntjens op de sheet. Beiden waren niet in uniform. Toen de spelers werden aangekondigd sloegen de White Caps hun stick krachtig op het ijs na het noemen van de naam Bjorn Seuntjens. En daarna was er een verrassing. Het Belgische nationale volkslied werd gespeeld. Dat heb ik nog niet eerder meegemaakt. Een riem onder het hart voor Herman van Rompuy?

HYC, met Koen Hermans, Jim Kehoe, Mike Wehrstedt, Craig Foster en Vincent Morgan in de eerste lijn, ging meteen voortvarend van start. Maar na de eerste minuut komt Turnhout (eerste blok: Peter Bartek, Dieter Lommelen, Wesley Nagels, Francesco de Masi en Jonas Westerlund) uit de startblokken. Jimo King doet de eerste doelpoging. Maar HYC, met voorop kapitein Rob Goris, blijft het doel van Peter Vetri belagen. Tweemaal moet Peter een rebound weggeven, maar dat blijft zonder gevolgen. Dan moet Sjef Szarzynski naar de starfbank voor hooking. Maar White Caps worden gevaarlijk. Een schot van Peter Bartek stuit van het lichaam van doelman Kevin van Looveren terug op het ijs. Francesco de Masi lukt dan niet een goed backhand schot. Daarna mag tweelingbroer Ward Szarzynski brommen voor hooking. Craig Foster geeft voor op verdediger Jim Kehoe, die na 11.32 de 0-1 laat aantekenen. Eeen aantal HYC-spelers schaatsen dan naar doelman Van Looveren om ter bemoediging met de stick tegen zijn legguard aan te slaan. In de tegenaanval schiet Maros Bartek tegen de keeper op de puck lijft vrij liggen tussen de benen van de doelman. Gewiekst geeft Marek Ziarny de puck net genoeg vaart om over de goallijn te glijden en exact dertihg seconden later (11.52) is de stand gelijk, 1-1. Een minuut later wordt Jonas Westerlund op rechts weggestuurd door Francesco de Masi. Jonas schaatst buiten de verdediger om richting doel, wacht tot de goalie neergaat en lanceert in het voorbij gaan een backhander in het verlaten deel van het doel. En het is 2-1 na 12.55. De Turnhouters hebben de smaak te pakken gekregen en belagen het doel van Van Looveren. Maar Kevin blijft overeind.

In de tweede periode wil HYC met het breekijzer de defensie van de White Caps oprollen. Dat levert een berg kansen op. Maar ook Peter Vetri staat zijn mannetje. De grootste kans krijgt HYC bij een drie tegen een aanval. Vincent Morgan, Rob Goris en Craig Foster snellen op het Turnhoutse doel af. Vincent Morgan geeft op het juiste moment de puck af naar de links van hem schaatsende Craig Foster. Die verslikt zich echter in de puck en de kans is voorbij. Aan het einde van de periode een dubbele minor voor roughing tegen Laurent Andries.

In de slotperiode Nadat Marek Ziarny eerst keihard op doel schoot en hij de puck vanuit de vanghandschoen van Kevin van Looveren net naast had zien gaan moet Jimo King gaan afkoelen. En deze powerplay benut HYC genadeloos. Een schot vanaf de blauwe lijn van Jim Kehoe deflecteert Mike Wehrstedt in het doel langs de verbouwereerde doelman Peter Vetri. En na 47.47 is de stand 2-2 gelijk. Daarna moet eerst Ward Szarzynski naar de strafbank voor een cross check. Exact een minuut later (49.00) gevolgd door broer Sjef (hooking). Een uitgelezen kans voor HYC om te scoren. Een volle minuut met twee man meer op het ijs. HYC zet zich vast in het aanvalsvak. Maar dan krijgt de aalvlugge Francesco de Masi de puck. Hij dumpt die niet in het aanvalsvak, maar zet samen met Jonas Westerlund een aanval op. Door zeer rap te schaatsen hebben zij nog maar een tegenstander tegenover zich. Francesco passt naar links. Jonas kijkt en haalt uit voor een daverend slapshot, dat hoog in de rechterbovenhoek verdwijnt. Het is 3-2 na 49.46. Later begaat Vincent Morgan een fout op de kleine De Masi. Francesco passt vanuit de rechterhoek de puck in de slot. En aanvoerder ward Szarzynski tipt de puck in het doel, 4-2 na 53.30. Wat kan Turnhout nu nog gebeuren? Maar de karakterploeg uit Herentals geeft natuurlijk nooit op. Vincent Morgan passt vanachter het doel op de inschaatsende Jim Kehoe, die vernietigend uithaalt, 4-3 (55.46). HYC-coach Bill Morgan neemt na 57.14 een time out. Maar de doelman blijft op zijn post. En als eerst Jim Kehoe en daarna Jef Swinnen naar de strafbank moeten is het pleit beslecht. White Caps Turnhout is bekerwinnaar 2009. Een loepzuivere hattrick dus voor White Caps, na de bekerzeges in 2007 en 2008.

Een terechte overwinning van routine over jeugd in dit geval. Maar het moet gezegd. Wat een potentie heeft dit talentvolle HYC.

FOTO´S

Terug