POETRY MENU ACTIVATED!


Hans Wap


NEW & RECENT
 
     
 
     
PERSBERICHT

Een halve Duitser met een roze strippenkaart, een nieuwe poëziebundel en een uitnodiging voor Suriname

De laatste lemming,
de nieuwe bundel van dichter en beeldend kunstenaar Hans Wap
     
De dichter en de lemming

Hans Wap (Rotterdam, 1943), de dichter die in 1967 als Hans Melchior Wap debuteerde bij uitgeverij De Arbeiderspers met Schoten en Filtersigaretten, brengt deze maand zijn zevende en misschien wel zijn meest persoonlijke bundel uit, getiteld De laatste lemming. Zo opent de bundel met een gedicht waarin de Duitse moeder van de dichter hem als baby in de kinderwagen door een verwoest Rotterdam rijdt. Dat zijn moeder Duitse was, maakte Hans Wap later op de lagere school niet populair. Hij beschrijft hoe er tijdens vechtpartijen meer dan zes brillen worden vernield. Zijn moeder vertelde hij dat de brillen beschadigd raakten tijdens het voetballen.

De laatste lemming is een pleidooi voor open grenzen. Zo besluit Wap een gedicht over asielzoekers met de regels: 'Bestaan er andere mensen dan gelukzoekers / wijs ze mij aan // ik zal ze het land uitjagen'. Hij komt tot die conclusie omdat zowel zijn eigen als de ouders van zijn vrouw niet honderd procent Nederlands zijn. De laatste lemming kent een prachtig liefdesgedicht voor die roodharige vrouw, Pamela Homoet, hoofd van het kostuumatelier van het Scapino Ballet, waarvoor Wap als beeldend kunstenaar ook decors ontwierp.

     
De beeldend kunstenaar en de NS

Wap is op dit moment misschien bekender als beeldend kunstenaar. Hij studeerde aan de kunstacademie te Rotterdam, won o.a. tijdens de 5e Grafiek Biennale Seoul de Superior Class Prijs en later de Talens Pulchri Prijs. In 2009 gaat de nieuwe Sprinter van de Nederlandse Spoorwegen rijden, waarin de glazen tussenschotten en de bekleding van de stoelen naar een ontwerp van Hans Wap gemaakt zullen zijn. Eind 2010 zullen er 100 van zulke treinen door Nederland rijden.

     
Suriname

Als dichter en als beeldend kunstenaar gaat Hans Wap in november voor een maand naar Suriname waar hij als Artist in Residence is uitgenodigd. Hij zal daar voorlezen uit eigen werk, een cursus geven op de plaatselijke Academie van Beeldende Kunsten (het Nola Hatterman Instituut) en werken aan tekeningen met branchevreemde produkten zoals Thee (Theekeningen), koffie en pepers.

     
Literaire wapenfeiten

De gedichten van Hans Wap werden opgenomen in talloze bloemlezingen en tijdschriften, waaronder Gerrit Komrij's 1000 en enige kindergedichten en de tijdschriften De Tweede Ronde, Podium, Passionate en Maatstaf. Wap debuteerde in 1967 en maakte met dichters als Jules Deelder en Cornelis Vaandrager onderdeel uit van de Rotterdamse poëziescene waar het tijdschrift Passionate onlangs nog uitgebreid aandacht aan heeft besteed. In 1972 werkte hij mee aan de bloemleizng 5 Electrische dichters (De Bezige Bij), waarbij naast Wap ook de dichters Bernlef, Deelder, Schippers en Waskowsky hun gedichten via de telex verstuurden. Hans Wap las voor op diverse literaire festivals waaronder Dichter aan Huis, Dichters in de Prinsentuin en het internationale poëziefestival te Indonesië.

     
Presentatie van De laatste lemming

De bundel wordt zowel in Rotterdam (28 sept., Café Ari) als in Amsterdam (Perdu, 11 okt. - dubbelpresentatie - met zowel de nieuwe bundel van Chrétien Breukers als van Hans Wap) ten doop gehouden, waarbij tevens een aantal bevriende dichters, waaronder Jules Deelder en Tsead Bruinja zullen optreden.

Een recente voordracht van Hans Wap kunt u bekijken op Youtube via http://nl.youtube.com/watch?v=GKLEE1uDsgI
     
Hans Wap
De laatste lemming
64 pagina's met zwart-witillustraties
Gebonden met stofomslag
ISBN 9789077767108

Vormgeving: Huug Schipper
Uitgeverij de Weideblik
Verschijningsdatum: 15 september 2008
Prijs: € 22,50