DUTCH OPEN

2009

 

Het winnende team

Afgelopen winter hadden al diverse leden van PV De Postduif uit Lewedorp individueel ingeschreven voor de éénhoksrace. Een viertal  leden van de club nog niet. Toen één van die mannen een balletje opgooide om gezamelijk met een zestal duiven deel te nemen, was de deal gauw beklonken. Maar er moest nog een naam voor de ploeg worden bedacht.

Arend v.d. Bosse, de langste van het stel, en stripboeken fanaat had wel een idee. In het stripverhaal van de familie Dalton komen o.a. twee figuren voor die wel enige gelijkenis vertoonden met het Lewedorp pact van vier, nu het winning team. In Joe zag hij wel enige gelijkenis met Hans de Vos , en Averell, de langste zou hij zomaar zelf kunnen zijn. De link naar de "Daltons" was door Arend dus snel gemaakt.

De opleervluchten verliepen voor de "Daltons" goed; er werd slechts één duif verspeeld, voor de eindrace waren nog vijf kanspaardjes in de race.

Met grote spanning tuurde de menigte het luchtruim af. De klok tikte maar door. Prognoses werden bijgesteld, totdat er vanachter de populieren van de parallelweg een zestal duiven verscheen, dat even later aanstalten maakte om te vallen. Meteen een run naar de grote tent waar het TV scherm stond. Als eerste kwamen een stel uitzinnige Soesters naar buiten, zij hadden hun clubnaam als tweede gezien. In de hoek van de tent maakten een man of vijf een vreugdedans. Bekende gezichten, het waren weer de mannen uit Lewedorp. Het TV scherm gaf de eerste vijf namen prijs, De "Daltons" hadden waarachtig gewonnen.

De winnende duif, een blauwband, werd gekweekt door Hans de Vos uit Nieuwdorp. De vader kwam van Jos d Ridder, de moeder van de Gebr. Scheele uit hun Vandenabeele soort. Het gezegde: goede afkomst verloochent zich niet blijkt weer te kloppen.

Hans de Vos behoorde in 2007 ook bij de gelukkige winnaars. Toen bestond het team Lewedorp uit 10 personen. Sinds twee jaar speelt HAns samen met twee kleinzoons, de 14-jarig-e Bas en de 10-jarige Rens. "Bare", de naam van de winnende duif, is afgeleid uit de twee voorste letters van hn namen.

Hans begon in 1964 met duiven, is toen even gestopt, en maakte in 1986 een herstart.

Een man met een vooruitziende blik was Jaap, de broer van Hans. Hij had ook twee duiveningezet, maar die werden op een africhting verspeeld. Kansen verkeken dus. Aan het begin van de middag vroeg Jaap aan de "Daltons" of hij zich in het team kon inkopen.. De "stripfiguren" maakten een berekening en Jaap ging akkoord. Drie uur later was Jaap een rijk man. Je moet maar mazzel hebben.


 

2007

Dutch-Open logoLewedorp zegeviert

LEWEDORP - Het Team Lewedorp heeft de derde editie van de Dutch Open voor duiven gewonnen. Voor die winst zorgde een blauwe witpen gekweekt door René van de Zande uit Wissenkerke.

De Dutch Open is een nationaal duivensportevenement. In Nederhorst den Berg staat een centraal hok waar jonge duiven in het voorjaar van diverse liefhebbers worden aangeleverd. Dit jaar werden 1467 duiven aangeleverd. De duiven worden vervolgens door een aantal liefhebbers centraal verzorgd en opgeleerd.

Bij het concours vanuit Stuttgart, werden de duiven om 8.45 uur gelost. Door de slechte weersomstandigheden (regenbuien) werd het een loodzwaar concours. Slechts negen van de 850 geloste duiven bereikten nog dezelfde dag het centrale hok in Nederhorst den Berg. Om 18.20 uur kwam de eerste duif binnen. Het was de blauwe witpen van het Team Lewedorp. De formatie bestond uit Theo Hoondert, Jaap de Vos, comb. Hermes&Zn, Henk de Kooning, René van de Zande, comb. van Garsel/Vermeulen, Sjaak Traas, Hans de Vos, comb. v.d. Bosse en comb. de Kooning. Naast de winst pakten ze ook de vierde (Sjaak Traas uit Lewedorp), veertiende (comb. de Kooning uit Lewedorp) en 96e prijs (Jaap de Vos uit Nieuwdorp). Herman Calon uit Slijkplaat won de vijfde prijs.

Dutch Open
Nr Tijd RingNr Duif Liefhebber Woonplaats
1 6:20:57 PM NL07-1885668   Team Lewedorp,   Lewedorp (NL)
2 6:21:36 PM NL07-1836752   Dhr. Nederveen,  A. Hardinxveld-Giessendam (NL)
3 6:27:02 PM NL07-1501600   Giezen,  W. Wehl (NL)
4 6:32:37 PM NL07-1876082   Team Lewedorp,   Lewedorp (NL)
5 6:45:04 PM NL07-3713923 Nolac 1 Dhr. Calon,  H.M. Hoofdplaat (NL)
 
14 9:41:08 AM NL07-3738667   Team Lewedorp, Lewedorp (NL)
96 11:41:33 AM NL07-3708026   Team Lewedorp, Lewedorp (NL)

 

Start